Aile terapisi eğitimi, terapistlere ailelerle çalışma konusunda gerekli olan temel bilgi ve becerileri kazandırmayı amaçlar. Eğitim katılımcıların farklı aile terapisi teorileri hakkında bilgi ve beceri kazanmalarını sağlayarak, ailenin yapısına, aile içi bireylerin kişisel özelliklerine ve ilişki dinamiklerine göre hangi yöntemin, hangi aile ile çalışılabileceğini ve fayda sağlanacağı konusunda fikir sahibi olmalarına olanak tanır. Aile terapisinde terapist ve aile bireyleri arasında etkili iletişim, duyguların ifade edilmesi, anlaşılması, paylaşılması ve düzenlenebilmesi temel hedeftir. Katılımcılara, aile içinde ortaya çıkan sorunları tanımlama, analiz etme ve çözme konusunda beceriler kazandırılır. Aile içi ilişki dinamikleri, iletişim becerileri, problem çözme stratejileri alanlarında terapist aile bireyleri ile çalışır.
Eğitim Programı
1. Modül
Aile Terapilerinin Tarihsel Gelişimi Ve Kullanım Amaçları
Modülün Amacı : Modülde katılımcıların aile terapilerinin tarihsel gelişimi ve aile terapisine bireylerin hangi koşullarda ihtiyaç duyacağı bilgisine sahip olmaları hedeflenir.
2. Modül
Aile Yaşam Döngüsü Nedir?
Modülün Amacı: Modülde katılımcıların ailenin gelişimi, aile yaşam döngüsü ve aile yaşam döngüsünün bireyin yaşamında etkisi hakkında bilgi sahibi olmaları beklenir.
3. Modül
Aile Görüşme Teknikleri
Aile Terapisi Modelleri
Modülün Amacı: Modülün sonunda katılımcıların aileler ile görüşürken hangi tekniklerle nasıl sağlıklı bilgi alabilecekleri, bireyler ile aile içinde nasıl iletişim kurabilecekleri ve bu görüşmeleri ailenin dinamikleri ve ilişkilerine göre nasıl yönetebilecekleri ile ilgili bilgi ve beceri kazanmaları hedeflenir. Modül içinde ayrıca aile terapisinde kullanılan modeller hakkında katılımcılar bilgi sahibi olur.
4. Modül
Aile Sistemi
Sistemik Yaklaşımlı Aile Terapisi
Modülün Amacı: Modülde katılımcılar aile sistemini tanır ve sistemik yaklaşımlı aile terapisinin amacını, hangi koşullarda ailelerin bu yöntem ile fayda sağlayabileceklerini öğrenirler. Katılımcılar ayrıca modül sonunda sistemik aile terapisinin uygulama teknikleri ile ilgili bilgi sahibi olurlar.
5. Modül
Stratejik Aile Terapisi
Modülün Amacı: Modülde katılımcılar stratejik terapisinin amacını, hangi koşullarda ailelerin bu yöntem ile fayda sağlayabileceklerini öğrenirler. Katılımcılar ayrıca modül sonunda stratejik aile terapisinin uygulama teknikleri ile ilgili bilgi sahibi olurlar.
6. Modül
Yapısal Aile Terapisi
Modülün Amacı: Modülde katılımcılar yapısal aile terapisinin amacını, hangi koşullarda ailelerin bu yöntem ile fayda sağlayabileceklerini öğrenirler. Katılımcılar ayrıca modül sonunda yapısal aile terapisinin uygulama teknikleri ile ilgili bilgi sahibi olurlar.
7. Modül
Duygu Odaklı Aile Terapisi, Virginia Satir Yöntemi
Modülün Amacı: Modülde katılımcılar ilk olarak Virginia Satir tarafından geliştirilen duygu odaklı aile terapisinin amacını, hangi koşullarda ailelerin bu yöntem ile fayda sağlayabileceklerini öğrenirler. Katılımcılar ayrıca modül sonunda duygu odaklı aile terapisinin uygulama teknikleri ile ilgili bilgi sahibi olurlar.
8. Modül
Çözüm Odaklı Aile Terapisi
Modülün Amacı: Modülde katılımcılar çözüm odaklı aile terapisinin amacını, hangi koşullarda ailelerin bu yöntem ile fayda sağlayabileceklerini öğrenirler. Katılımcılar ayrıca modül sonunda çözüm odaklı aile terapisinin uygulama teknikleri ile ilgili bilgi sahibi olurlar.
9.ve 10.Modül
Vaka Örnekleri Ve Çözümleri
Modülün Amacı: 9. Ve 10. Modülde eğitmen tarafından gerçek vaka örnekleri ve interaktif çözümleri ile katılımcıların aile terapi modellerinin kullanımı ile ilgili bilgi ve beceri sahibi olmaları hedeflenir.