Klostrofobi nedir? Klostrofobi tedavisi ve belirtileri?
Klostrofobi, dünyada en yaygın görülen fobi türlerinden birisidir. Kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkiler ve aşırı durumlarda panik atağa dönüşebilir. Doğru bir klinik psikoloji süreci izlendiğinde klostrofobi problemine çözüm bulunabilir.
İçindekiler
Klostrofobi nedir?
Belirtileri nelerdir?
Nedenleri?
Tedavi edilebilir mi?
Klostrofobi Nedir?
Klostrofobi, kapalı alanlarda ya da kilitli mekanlarda kalmaktan korkan bireylerde görülen ve kişinin yaşam kalitesini düşüren psikolojik bir rahatsızlık türüdür. Klostrofobi, geçmişte yaşanmış bir korkudan dolayı zamanla ortaya çıkabileceği gibi hiçbir neden olmadan da kendiliğinden ortaya çıkabilir. Klostrofobi bulunan kişi fobisini ortaya çıkaracak durumlar yaşandığında ölüm korkusu hissi ve baygınlık gibi durumlarla karşılaşabilir. Klostrofobi problemi asansörler, penceresiz odalar ve dar boğaz kazaklar gibi birçok uyaran ya da durumdan dolayı tetiklenebilir. Aslında bir tür kaygı bozukluğudur ve çoğunlukla panik atak ile sonuçlanır.
Klostrofobi belirtileri nelerdir?
Klostrofobi bulunan kişi kapalı alanlarda nefes alma zorluğu yaşar ve bir süre sonra nefes alamayacağı hissine kapılır.
Kapalı alanlarda baş gösteren ortamı terk etme hissi ve yoğun bunalım durumu söz konusudur.
Kapalı ortamda ellerde ve ayaklarda kilitlenme durumu oluşabilir ve bunun sonucunda kişi panik atak krizi geçirebilir.
Klostrofobisi bulunan kişi duvarların üzerine geldiğini ve duvarlar arasında sıkışıp kaldığını düşünür. Bu hisler sonucunda yoğun korku, dışarı çıkma isteği ve ağlama gibi durumlar yaşarlar.
Titreme, baş dönmesi ve kalp atışlarındaki hızlanma klostrofobi rahatsızlığında tipik
Yukarıda bahsedilen durumlardan dolayı ortaya çıkan korku en yüksek düzeye vardığında panik atak gerçekleşir.
Klostrofobi neden olur?
Klostrofobi, genellikle çocukluk dönemindeki travmatik yaşantılardan kaynak almaktadır.
Çocukluk dışında ergenlik ve yetişkinlik dönemlerinde yaşanan problemlerde klostrofobiyi tetikler.
Tüm bunların sonucunda Klostrofobiye neden olan durumların çocukluk, ergenlik ve yetişkinlik döneminde yaşanan travmatik olaylardan kaynaklandığını söyleyebiliriz.
Bu travmatik olaylar; uzun süre kapalı bir alanda tutulma, hapsedilme ve zorbalığa uğrama gibi durumlar olabilir.
Klostrofobi tedavi edilebilir mi?
Klostrofobi tedavisinde en sık kullanılan yöntem Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT) yöntemidir. Bilişsel Davranışçı Terapi yönteminde var olan psikolojik problem sözlü görüşmelerle çözülmektedir.
Bilişsel davranışçı terapi yöntemi 20 yıldır Avrupa ülkelerinde yoğun olarak kullanılan bir terapi yöntemidir. Klostrofobi de olduğu gibi şiddetli korku belirtileri görülen diğer fobi türlerinin tedavisinde de Bilişsel Davranışçı Terapi yöntemi kullanılır. Bu terapi yönteminde temel amaç kişinin kendisini daha iyi hissetmesini sağlamaktır. Yapılan araştırmalarla BDT’nin etkililiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Klostrofobi tedavisinde Bilişsel Davranışçı Terapi dışında hipnoz ve çözüm odaklı terapi gibi yöntemlerde kullanılabilir.
Marmara Psikoloji olarak Klostrofobi tedavisinde alanında Uzman Klinik Psikologlar tarafından Bilişsel davranışçı terapi yöntemi uygulanmaktadır.